Vandrerute 5 – Sødal Skov

Længde 6,9 km

Gå på opdagelse i landskabet omkring Rødsø og ind i Sødal Skov, hvor spor fra stenalderen gemmer sig mellem sø, skov og gamle savværkshistorier. En rute fuld af udsigter, oldtidsminder og mulighed for ro og fordybelse i naturen.

Se i fuld skærm

Følg campingvejen mod Vammen og hold til venstre i y-delingen. Gå til venstre ad Hobrovej. I krydset ved købmanden går du til højre ad Nørregade. Drej til venstre ad Haugårdsvej – du passerer Langsø Friskole, børnehave og vuggestue på din høre hånd og fortsætter ligeud ad Haugårdsvej. Ruten har nu lilla markeringspæle.

Efter gården Havgård (Haugårdsvej 44) ligger resterne af et dyssekammer. I dag er der kun to bæresten og en væltet overligger tilbage. Stengraven har sikkert haft et enkelt kammer, der har været anbragt i gravhøjen med en stenfodskreds omkring. Dyssen er en fællesgrav – sandsynligvis bygget i ældre stenalder eller et stykke ind i den mellemste stenalder. (ca. 8.300 – 4.000 f.Kr.).

Herfra har du en smuk udsigt over Rødsø. En lille sø, der med en bred rørskovsbræmme er ved at gro til.

Følg den lilla markerede rute videre retning Sødal Skov og gå ind i Sødal Skov ad skovvejen efter Haugårdsvej 46 (hvor Haugårdsvej og Tinghøjvej mødes).

Sødal Skov er en privatejet skov på ca. 180 ha og dermed uden markerede ruter. Du kan bruge kortet fra campingpladsens hjemmeside over Sødal skov (i det trykte materiale er det også at finde på bagsiden). Du er velkommen til at gå på alle skovstierne – bortset fra jagtdage.
Sødal Skov er en smuk lille blandingsskov.

Midt i skoven ligger et nu nedlagt savværk. Det blev drevet af en gammel 1-cylindret petroleumsmotor (Deutzmotor) fra omkring 1900.
Alt tømmeret til sanitetsbygningen på campingpladsen er skåret her.

I skoven er der ca. 20 gravhøje/dyser fra Yngre Stenalder (ca. 2500 – 1800 f.Kr.). Bautastenen er en opretstående, ofte udhugget sten, der i bronzealderen i Vesteuropa hyppigt blev rejst som en mindesten eller et kendetegn.

Gå tilbage til startpunktet ved Haugårdsvej/Tinghøjvej og drej til højre ad Tinghøjvej. Drej til højre ved gården Tingdalgård og følg grusvejen ad den lillamarkerede rute til Hobrovej. Gå ad den asfalterede cykel/vandresti til venstre tilbage til Vammen. I krydset ved købmanden fortsætter du ligeud og går ved Langsøvej til højre. Følg denne tilbage til campingpladsen.

Klik på kortet for at se info-punkter

a) De tekniske forundersøgelser til et stort nyt ”Lavbundsprojekt Rødsø” er netop opstartet. Formålet er, at man på et areal på 650 ha vil genskabe den naturlige hydrologi og dermed reducere udledningen af drivhusgasser og samtidig få en kvælstofsreduktion. Derudover skal projektet have fokus på forbedring af de samlede naturforhold i området.

Kort over Sødal Skov

⊙ = Høj X = oldtidsmindesmærke
1) En mindre høj med et dyssekammer i toppen, 2 store bæresten og afvæltet overligger.
2) En bautasten, ca 1,5 m høj over jorden, ca 0,5 m under jordoverfladen; tværmålet er ca. 1 m.
3) En meget lille, velbevaret dysse af 3 små bæresten og overligger på knap 1 m i diameter.
Selve højen er kun 0,5 m høj og 5 m i tværmål. Antageligt en barnegrav.
4) Rest af jættestue. Endnu er 8 sten på plads, dog ingen overliggere.
5) Urøt rundhøj i skov.
6) Et dyssekammer i nordvest-sydøst. To store sidesten.
7) Et lille stenkammer.
8) To urørte velbevarede høje; den vestligste kaldes “Bavnehøj”.
9) En høj “Uglhøj”, der omslutter to jættestuer med indgang fra sydøst.