Længde: 8,0 km
Stemningsfuld vandretur gennem det rekreative område ved Tjele Langsø, hvor natur og kulturhistorie smelter sammen. Oplev sporene af gamle hulveje, fårene på engene og den sjældne Maj-Gøgeurt – alt sammen blot en kort gåtur fra campingpladsen.
Følg campingvejen mod Vammen og hold til venstre ved Y-delingen.
I Vammen går du til venstre ad Hobrovej.
I krydset til højre ad Nørregade. Vejen fører forbi Forsamlingshuset på venstre side.
Vammen Kirke fra ca. 1200 har romansk apsis, kor og skib. Tårnet og våbenhuset er sengotiske tilføjelser. Du går nu gennem den ældste del af Vammen, Nederby, og drejer til højre på Øster Kærvej ved rensningsanlægget.
I dag bruges engene hovedsageligt til afgræsning og høslæt eller ligger bare hen. Herved er mulighederne for et rigt fugle- og dyreliv og en righoldig fauna til stede. På højre hånd ses en smuk slugt, dannet i istiden (30 meters stigning).
På nordsiden af Skalsådalen ses de fredede og lyngklædte Hærup Bakker, hvor dådyr og rådyr går i flokke.
Ved den gule markeringspæl går du til højre ad sandvejen. Er du heldig ser du friske dyrespor (af rådyr, ræv og grævling).
Følg vejen til krydset, hvor der drejes til højre. Til venstre – lige ved ejendommen nr. 39, ligger egnens højeste punkt Rishøj, 57 m.o.h.
Følg sandvejen og de blå pælemarkeringer til husene på Løndalen. Gå til venstre og ved spejderhuset holder du til venstre og går op mod den asfalterede Hobrovej. Gå til højre og umiddelbart efter til venstre ad Bygmarksvej til campingpladsen.
a) Et forsamlingshus er en mindre bys/landsbys fælles kulturhus og mødested, der bruges til foredrag, møder, arrangementer, private eller offentlige fester osv. Der findes ca. 1.000 forsamlingshuse i Danmark.
b) Engene er delt i mange smålodder, fordi alle ejendommene i Vammen før i tiden her bjergede hø til deres kreaturer og gravede tørv til husholdningen.
c) Har du lyst at gå lidt længere ud i engene, kan du gå ca. 200 meter videre ad Øster Kærvej, dreje til venstre og følge vejen, der ender ca. 100 meter fra Skals Å. Herude ses fiskehejren meget tit og nattergalen høres fra midt i maj til Sct. Hans.